Industriområden har avsatts för industriell utveckling och hittas vanligtvis i städernas utkanter. Att titta på bilder av världens största industriområden påminner visuellt lite om öppningsscenen i Blade Runner. Du vet när kameran zoomar över det dystopiskt industriella Los Angeles som filmen utspelar sig i. Det är lite den typen av miljöer man rör sig i när man tittar på världens största industriområden. Sveriges största industriområde, till ytan sett, hittar du i Aitik, söder om Gällivare. Ett dagbrott som storleksmässigt går att jämföra med Stockholms innerstad. Det är dock ingenting jämfört med några av de jättelika industriområden som finns i världen.

Riktigt den storskalighet vi hittar i världens industriella zoner är inte vad Byggmax främst jobbar med. Här handlar det istället om den typ av projekt du själv kan påbörja och avsluta. Funderar du över en hemrenovering eller en tillbyggnad? Med ett av Sveriges mest prisvärda sortiment av byggvaror är det till Byggmax du ska vända dig för att starta ditt projekt.

Jubail Industrial City

Jubail är världens största industristad och ligger i östra Saudiarabien. I industriområdet hittar du bland annat världens fjärde största bensinkemiska industri och världens största enskilda projekt för avsaltning av vatten. Det sistnämnda har kapaciteten att skapa mer än 800 000 kubikmeter destilerat vatten dagligen. Det är med andra ord inga små projekt som drivs i Jubail. Området upptar en yta om drygt 1016 kvadratkilometer. Jämför det med Göteborgs kommun som har en yta på knappt 1 025 km2 och du får en uppfattning om hur stort Jubail Industrial City är.

Alberta Industrial Heartland

Utanför Edmonton i Kanada hittar man Alberta Industrial Heartland. Den industriella landytan är resultatet av ett samarbete mellan fem olika kommuner som ligger runt Edmonton. Merparten av industrierna du hittar här håller på med gas, kemi eller olja. Med fler än 40 industriföretag på de 582 kvadratkilometer som området omfattar är det ett av världens största områden för oljeproduktion. De senaste siffrorna uppgav att någonstans runt 25 000 personer arbetar i Heartland. Med tanke på hur många som jobbar där, och vad de jobbar med, är det kanske inte så konstigt att Greta Thunberg möttes av motdemonstranter när hon nyligen besökte Alberta. Att alltfler människor väljer bort fossila bränslen kommer i värsta fall att slå hårt mot ekonomin i Albertas Industrial Heartland.

Rotterdams hamn

Hamnen i Rotterdam räknas som Europas största sammanhängande industriområde. Mellan 1962 och 2004 var det världens mest trafikerade hamn. Den titeln innehas nu av hamnen i Shanghai. Det gör ingen skillnad för Rotterdams status som Europas viktigaste hamn. Oavsett trafik är det till ytan sett ett av världens riktigt stora industriområden. Verksamheten runt hamnen upptar en yta om drygt 106 kvadratkilometer och omfattar totalt 5 separata hamnområden.