De allra flesta vet nog om att inte heller textilindustrin är särskilt miljövänlig. Det kanske inte låter som om så vore, eftersom det gäller tyg. Men tyg görs ofta av olika kemikalier och när dessa släpps ut i naturen gör de naturligtvis skada. Vatten är något som används för tillverkning av tyg, och till exempel när man ska bleka, färga eller behandla tyger. Som exempel kräver ett kilo bomull hela 10 000 liter vatten.

De kemikalier som är nödvändiga att använda när man ska förvandla fibrer till färdiga klädesplagg är inte miljövänliga. För att förhindra att skadedjur kommer in i en oekologisk odling av bomull, måste den besprutas med bekämpningsmedel. Kemikalier används också när fibrer görs till garn och när garn görs till väv. För att förhindra att mögel angriper tygerna under frakten, bör man också tillsätta kemikalier. Visst finns det ofarliga kemikalier, men de flesta är inte bra för miljön, och de kan även framkalla allergi, man kan få svårt att bli gravid och de kan till och med framkalla cancer.

För att minska utsläppen anser Naturskyddsföreningen att vi ska minska på våra klädinköp. Att köpa på second hand är också ett alternativ, eller att köpa kläder som är miljömärkta. Välj gärna ekologisk bomull och köp kvalitetskläder.