Idag är det många som är miljömedvetna och därför är det fler och fler som börjar se över möjligheten att återvinna både det ena och det andra. Att ta vara på det som redan finns och lappa och laga är dock inget nytt.

Back to basic

Om du trodde att det var ett nytt och modernt påfund att återanvända saker och ting för att spara på miljön så bör du tänka om. Det är bara på senare tid som “slit och släng” har blivit en invand livsstil. Innan industrin slog igenom i samhället gällde det att ta vara på det man hade och återanvända det i så stor utsträckning som möjligt. Man lagade hålen i strumporna och snickrade ihop sina egna möbler. Kläder och prylar gick i arv så länge som möjligt och man slängde inte något om det inte var absolut nödvändigt. Dock berodde det inte på att man ville vara snäll mot miljön, utan på att man inte hade råd eller möjlighet att köpa nytt.

Industrin är beroende av slit och släng

Alla industrier av olika slag är beroende av att ständigt producera nya produkter. Därför uppmuntras det gärna att man ska köpa nytt och produkterna som skapas är ofta av ganska dålig kvalitet, vilket gör att livslängden på dem blir kortare. Men det går att återanvända industriprodukter i stor utsträckning. Man kan återanvända produkter som:

  • Kläder
  • Bilar
  • Teknikprylar

Till skillnad från kläder och teknikprylar är nog bilen den vanligaste och mest accepterade produkten att återanvända i ett modernt samhälle. Det är faktiskt relativt få som äger en sprillans ny bil trots att de har råd. Orsaken kan vara att värdet på bilen minskar drastiskt efter de första körda milen, vilket inte gör det värt att köpa en ny bil. En begagnad kombi för barnfamiljen är därför ett mycket bättre alternativ både för plånboken och miljön och utbudet av begagnade bilar är enormt. Man kan få en bil som bara är ett par år gammal och i toppskick, men som bara kostar en bråkdel av nypriset.