Om jag ber dig att tänka på en industri- eller fabriksbyggnad är chansen stor att du tänker dig en byggnad med rykande skorstenar. Något stort, grått och, skulle kanske vissa säga, smått illavarslande. De där industribyggnaderna finns förstås fortfarande på många platser i världen, men den nya högteknologiska industrin har fört med sig en helt ny typ av industriell design.

Industridesign är också vad du hittar i sortimentet hos Rörfokus, om än inte samma slags industridesign. Istället har de ett utbud som rymmer massor av produkter som du behöver om du ska genomföra krävande renoveringsarbeten hemma. Till exempel om du ska byta rör, handfat och annat i ditt badrum. Gå in hos dem och läs mer på Rörfokus.se, så startar processen för ditt eget hemmaprojekt.

Fiberline Factory i Middelfart, Danmark

Ett av världens främsta exempel på nytänkande arkitektur inom industrin är Fiberline Factory i Middelfart i Danmark. En enorm byggnad där arkitekterna tagit fasta på hur det danska landskapet mestadels är platt med en del kullar. Där gammaldags industribyggnader står ut som sår i vilket landskap som helst smälter Fiberline Factory nästintill in i omgivningen. Byggnaden i sig är ritad med välvda kanter, huset ser alltså ut lite som en kulle.

Volkswagens transparenta fabrik i Dresden, Tyskland

Lika nytänkande är Volkswagens fabrik i Dresden. Industriproduktion sker typiskt sett bakom väggar, Volkswagen har med sin nya fabrik tänkt precis tvärtom. Det tyska namnet för fabriken är “Gläserne Manufaktur”, vilket betyder ungefär “fabrik av glas”. I princip alla byggnadens fasader består av glas, vilket gör att hela produktionsprocessen som sker därinne är synlig för förbipasserande. Om du någon gång skulle befinna dig i Dresden kan du därför få en nästan fullständig inblick i hur Volkswagens bilar monteras.