Jobb inom stålindustrin har funnits ända från medeltiden, och när industrialiseringen skedde i Sverige i slutet på 1800-talet, var industrijobb det vanligaste. Efter 1960-talet har dock antalet som arbetar inom stålindustrin minskat. Däremot har inte produktionen minskat, stålindustrin har än i dag en stor betydelse för vårt samhälle. Förut var det människor som skötte maskinerna och det behövdes därför mycket personal. I dag är det istället maskiner som sköter det mesta av jobben, och då behövs arbetskraft med bra utbildning. Det kan till exempel vara maskiningenjörer.

Att jobba inom stålindustrin i dag är omväxlande och innebär flera möjligheter. Du får numera ta del av den utveckling som sker, och får själv stora möjligheter att kunna utvecklas. Med rätt utbildning ligger hela världen för dig, du kan få jobb var som helst, du får då bättre kompetens och kan vidareutbilda dig inom det som intresserar dig mest.

Det behövs även olika tekniker som till exempel produktionstekniker, mekaniker med olika kompetensområden, elektriker och konstruktörer. På kontorsavdelningen behövs bland annat ekonomer och kommunikatörer. När det gäller kommunikatörer så brukar de sköta kommunikationen med kunder och uppdatera företagets hemsida. Har de utbildning inom SEO (sökmotoroptimering), så företagets hemsida kommer högt upp på Google, är det extra bra.