Du kanske tänker att det här inlägget ställer en konstig fråga. “Alla vet väl vad plåt är”. De flesta skulle nog säga att plåt är en form av metall, men det vore inte helt korrekt. Ordet plåt syftar snarare på en form. Det vill säga ett material som är tunt samtidigt som har stor yta – med andra ord precis det du tänker på när du tänker på plåt.

Med det sagt brukar plåt oftast bestå av metall. De vanligaste plåt-metallerna är rostfritt stål, aluminium och mässing. Plåt tillverkas genom att materialet valsas i en stor stålpress. Ofta rullas plåten upp på stora rullar. Resultatet blir ett material som kan användas på många olika sätt tack vare att det går att bända. Plåt används för höljen, till flygplan, hustak, bilkroppar och mycket, mycket annat.

Få hjälp med plåten på taket

Många har som nämndes tidigare plåt på taket. Ibland kan det behöva renoveras eller bytas ut. Även om plåttak nuförtiden typiskt sett tillverkas i rostfri plåt så korrugerar materialet förr eller senare ändå. I det läget kan du höra av dig till Norrmalms Plåtslageri som har lång erfarenhet av att hantera plåt för nyproduktioner, vid renoveringar och totalentreprenader.

Fästen för plåt

Det finns olika typen av fästen för plåt. I vardagligt bruk används vanligtvis nitar eller metallskruvar. I avancerade sammanhang, exempelvis när det handlar om flygplansbyggen används någonting som kallas för “clekos”. Det är en typ av tillfälliga fästen som används för att hålla plåt av aluminium på plats tills dess att man kan få dit permanenta fästen. Användningsområdet inkluderar exempelvis flygplansreparationer och fungerar väldigt väl för att hålla väldigt tunna plåtskikt på plats.